Meestal rond oktober beginnen de supermarkten en winkels in Italië al met de voorbereidingen voor kerstmis. En het traditionele kerstgebak uit Milaan mag dan natuurlijk niet ontbreken!
Panettone is een eeuwenoude traditie in Milaan en wordt gebakken voor de feestdagen. Het ronde brood met sukade en rozijnen heeft een boterachtige smaak en een lichte structuur. Het woord komt echter van het Milanese dialect dat graag verklein- en vergrootwoorden gebruikt. Letterlijk betekent Panettone ‘groot brood’.
De Italianen maakte Panettone vroeger vaak zelf, maar omdat het traditionele recept ietwat ingewikkeld is én heel veel tijd kost, worden de broden nu vaak gekocht. Panettone wordt vaak cadeau gegeven tijdens de kerstdagen. Geniet van dit Italiaanse brood tijdens het ontbijt, in de namiddag of als feestelijke afsluiter van je kerstdiner. Heb je wat restjes Panettone over? Bewaar die dan tot 3 februari. Dit is de feestdag van San Biagio, die moet beschermen tegen keelpijn. De traditie luidt dat op deze dag de keel verwend moet worden met wat lekkers, met de restjes Panettone zouden de Italianen in één klap van hun verkoudheid en keelklachten af zijn.
Er zijn een aantal websites waar je Panettone kunt kopen, maar het allerlekkerste is natuurlijk om dit kerstbrood zelf te maken. Daarom delen wij graag een lekker recept met jullie. Dit recept is voor 1 grote panettone, ca. 10 personen.
Ingredienten:
650 gram bloem
25 gram instant gist of 50 gram verse gist.
250 milliliter lauwwarme melk
200 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
100 gram suiker
5 eidooiers
1 theelepel zout
1 eetlepel sinaasappelrasp
125 milliliter marsala
150 gram rozijnen
75 gram gekonfijte citrusschil
75 gram ongezouten pistachenootjes, grof gehakt
1 eetlepel kaneel
een snufje nootmuskaat
poedersuiker om te bestrooien.
Verwarm 250 milliliter melk in een pannetje op het vuur. Terwijl de melk op het vuur staat, zeef de bloem boven een grote kom. Maak in het midden een kuiltje. Wanneer de melk warm is, giet dan 150 milliliter in een maatbeker en laat hierin de gist oplossen. Schenk vervolgens het melk/gist mengsel in het kuiltje en roer dit langzaam door met een houten lepel. Roer alleen in het midden, en neem nog niet al het deeg mee. Blijf roeren totdat je in het midden een dik maar nog vloeibaar deeg hebt. Dek vervolgens de kom, met in het midden een vloeibaar deeg en rondom nog bloem, af met plasticfolie en laat dit op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
Na een uur haal je de folie van de kom en schenk je de resterende lauwwarme melk erbij. Vervolgens gaat hier ook de boter, suiker, eidooiers, zout en het sinaasappelrasp bij. Mix dit alles met de handmixer tot een glanzend en soepel deeg. Kneed het deeg nog een paar keer door voordat je het terug legt in de kom. Dek het weer af met plasticfolie en laat het wederom een uur rijzen. Na een uur moet het deeg minimaal verdubbeld zijn in volume.
Schenk in de tussentijd de marsala in een pannetje en breng dit tegen de kook aan. Meng er voorzichtig de rozijnen door, warm ze kort mee en haal de pan van het vuur. Doe de deksel op de pan en laat de rozijnen een uur wellen.
Laat de rozijnen daarna goed uitlekken. Meng er de gekonfijte citrusschil, de pistache nootjes, de kaneel en de nootmuskaat door. Haal het folie van de kom met deeg en meng hier het rozijnenmengsel doorheen. Kneed het deeg wederom tot een een bal.
Vet de panettonevorm in met een beetje olie of boter en leg hier de deegbal in. Druk stevig aan en bedek vervolgens met bakpapier. Laat dit zo een uur rijzen.
Verwam de oven voor op 180 graden, klop de overgebleven eidooier los en bestrijk hiermee de bovenkant. Bak de panettone in 50 minuten. Draai de vorm elke 15 minuten een beetje om, zodat de bovenkant gelijkmatig bruin wordt. Mocht de bovenkant te snel bruin worden dan kan je de temperatuur verlagen naar 170 graden. Laat de panettone goed afkoelen en bestrooi vervolgens met een laagje poedersuiker.
4 Comments
[…] Zuid-Tirol In deze middeleeuwse stad in Zuid-Tirol komt de geur van vers gebakken Panettone je tegemoet. Kijk mee met diverse ambachtslieden en doe inspiratie op voor handgemaakte, […]
[…] je zelf ook een panettone maken voor de kerstdagen? Klik dan hier voor een super makkelijk en traditioneel […]
[…] Zuid-Tirol In deze middeleeuwse stad in Zuid-Tirol komt de geur van vers gebakkenPanettone je tegemoet. Kijk mee met diverse ambachtslieden en doe inspiratie op voor handgemaakte, […]
[…] Panettone Waarschijnlijk wel bekend bij de meesten, het traditionele Italiaanse kerstbrood dat komt uit Milaan. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker en […]