Vanaf 3 juli zal er in Rome entreegeld worden gevraagd voor het Pantheon. Hoewel er al geruime tijd sprake van was, is er nu officieel een overeenkomst getekend tussen het ministerie van Cultuur, de gemeente Rome en de katholieke kerk. Het Pantheon wordt hiermee de eerste kerk in Italië waarvoor toeristen moeten betalen om binnen te komen. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de overeenkomst ingaat, maar de prijs is vastgesteld op €5 per persoon.
Het Pantheon in Rome
De Santa Maria ad Martyres, een Romeinse tempel uit de eerste eeuw na Christus, werd in de zevende eeuw omgebouwd tot kerk en is sindsdien eigendom van het Vaticaan. De toegangsprijs zal alleen gelden voor toeristen, terwijl inwoners van Rome gratis toegang zullen blijven houden tot de bijzondere koepel, de tombe van Renaissanceschilder Rafaël en de praalgraven van de eerste twee koningen van Italië. Ook jongeren onder de 18 en docenten die schoolreisjes begeleiden kunnen gratis naar binnen.
Van de inkomsten die gegenereerd worden met de entreegelden zal 70% naar de Italiaanse overheid gaan voor het onderhoud van het monument en de omgeving, terwijl de rest naar het bisdom Rome gaat. Monseigneur Daniele Micheletti, aartspriester van de kerk, heeft aangegeven dat het bisdom het geld zal gebruiken voor charitatieve doeleinden en voor het onderhoud van andere kerkgebouwen. Hij benadrukt echter dat het bisdom niet alleen uit is op winst maken.
Gemengde reacties
Het besluit om entreegeld te gaan vragen voor het Pantheon in Rome heeft gemengde reacties opgeroepen. Voorstanders van de maatregel stellen dat het geld nodig is om het monument en de omgeving te onderhouden en te beschermen tegen overmatige toeristenstromen. Zij benadrukken dat het betalen van entreegeld voor toeristische attracties in andere Europese landen al lange tijd de norm is en dat het hoog tijd is dat Italië zich hierbij aansluit.
Tegenstanders van de maatregel wijzen erop dat het Pantheon een belangrijk cultureel erfgoed is dat voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Zij vrezen dat de invoering van entreegeld voor het Pantheon slechts het begin zal zijn van een trend waarbij steeds meer historische monumenten en kerken in Italië toegankelijk zullen worden gemaakt tegen betaling.
Minder toeristen?
Het is nog onduidelijk of het entreegeld voor het Pantheon zal leiden tot een vermindering van het aantal toeristen dat het monument bezoekt. Sommige experts suggereren dat de prijs van €5,- relatief laag is en dat de meeste toeristen bereid zullen zijn om deze te betalen. Anderen stellen echter dat het entreegeld een negatief effect zal hebben op het toerisme in Rome als geheel, omdat het de stad minder aantrekkelijk zou maken voor budgetreizigers.
Het is de vraag of het entreegeld voor het Pantheon zal worden gezien als een succesvolle maatregel of niet. Wat wel duidelijk is, is dat het besluit om toegangsprijzen te gaan heffen voor historische monumenten en kerken in Italië, onvermijdelijk is geworden vanwege de toenemende kosten voor het onderhoud en de bescherming van deze monumenten. Het zal echter nog moeten blijken of de Italiaanse bevolking en de toeristen deze verandering met open armen zullen ontvangen.
Leave A Reply