Carnaval in Venetië: een feest dat in het teken staat van traditie, spektakel en geschiedenis. Elk jaar trekken meer dan honderdduizend bezoekers naar de stad om hier carnaval te vieren. Deze feestelijke gebeurtenis gaat tot ver terug in de tijd. Het eerste Venetiaanse carnaval vond namelijk al plaats in 1268.
Geschiedenis
Rond 1268 zijn de eerste vormen van het Venetiaanse carnaval waargenomen. De Senaat van de Republiek benoemde de derde dag voor Aswoensdag(het begin van de vastentijd) als officiële feestdag. Aswoensdag is volgens het katholieke geloof het begin van de veertig dagen durende vastentijd, die loopt tot en met Paaszaterdag. Op de avond voor Aswoensdag wordt er nog uitbundig genoten van vlees en andere luxeproducten. Daarna mag er op bepaalde dagen maar één volledige maaltijd worden genuttigd. Op Aswoensdag laten Rooms-katholieken in de kerk een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenaamde askruisje. Terwijl de priester het askruisje zet, zegt hij doorgaans tegen iedere gelovige “Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren”. In het Latijn: “Memento, homo, quod pulvis es, et in pulverem reverteris”. Het as is het overblijfsel van verbrande palmtakken die het jaar daarvoor zijn gebruikt voor de viering van Palmpasen op Palmzondag. De oorsprong van het woord carnevale komt waarschijnlijk van de Italiaanse woorden carne levare, het wegnemen van het vlees, wat tijdens de vastentijd niet gegeten wordt.
Carnevale di Venezia
Carnaval in Venetië wordt al jarenlang uitbundig gevierd. Het is één van de belangrijkste feesten in de stad en gaat samen met traditie, spektakel en geschiedenis. Het carnaval in Venetië staat bekend om het aristocratische leven, inclusief klederdracht en gemaskerde ballen. Het dragen van een masker was vroeger bedoeld om je sociale status te verbergen, een gewoonte die al snel het hele jaar door werd gebruikt. Omdat je door een masker niet volledig herkenbaar bent, kon men zich tijdens feesten lekker laten gaan.
Toen Venetië in controle werd gehouden door Lombardije en later door de komst van Napoleon, werd het dragen van maskers verboden en raakte de ouderwetse carnevalstraditie steeds meer op de achtergrond. Na een onderbreking van twee eeuwen bracht in 1980 de gemeente de carnavalstraditie opnieuw tot leven.
Tegenwoordig is de stad ruim twee weken vol met acteurs, acrobaten, dansers en muzikanten die de zeventiende-eeuwse sfeer terug brengen naar hedendaags Venetië. Mocht je zelf een keer carnaval in Venetië willen bijwonen, voor gepaste kleding kun je in Venetië overal terecht. De stad is de thuisbasis van verschillende modehuizen waar je prachtige kostuums, pruiken en maskers kunt huren.
Bron: Italialiving.com
Leave A Reply